Betssons kamp mot spelmonopolet

Betssons kamp mot spelmonopolet

Sverige har en lång tradition av statliga monopol vilket, faktiskt inte alltid varit av ondo. Tågresandet har knappast blivit så värst mycket bättre och billigare i och med att SJ:s monopol upphävdes, snarare tvärtom. För att nu inte tala om vård och omsorg… men det finns områden där avregleringen faktiskt överlag varit positiv. Det gäller då exempelvis Telia/Televerket, där vi nu i Sverige har en mycket bra situation, både vad gäller telekommunikation och internet.

Ett område där det statliga monopolet ännu existerar är inom spel. Svenska Spel är fortfarande den enda lagliga aktören på marknaden. I teorin. I praktiken är det inte så, och tack vare internet kan vi nu spela när, var och hur vi vill. Det är något som vi i hög grad kan tacka Betsson för, då de var bland de första att utmana Svenska Spel. Konkurrensen från Betsson har bland annat lett till att Svenska Spel tvingats förbättra sina villkor betydligt, vad gäller hur mycket av de spelade pengarna som används till vinster. Innan Betsson var det vanligtvis mindre än 50%! Numera har Stryktipset exempelvis en avkastning på 65% (brukade vara 48%). Dock sämre än Betssons 1×2 som ligger på 85%.

Betsson har också rent konkret utmanat spelmonopolet, genom att öppna spelbutik i Stockholm 2008. Den blev givetvis stämd i flera omgångar, och stängdes 2008, men var ändå en viktig markering: det svenska spelmonopolet står inte oemotsagt. Än så länge har Betsson inte helt lyckats upphäva det svenska spelmonopolet, men det kommer, förr eller senare, då det i internets tidevarv inte är hållbart.

faza657