Baltstaterna nästa?

Baltstaterna nästa?

Den Ryska björnen har vaknat till liv, och trots att man numera inte längre räknas som en supermakt så är man en stormakt – med flera tusen kärnvapen och en stor och mäktig militär. Just nu är det Ukraina som är i skottgluggen, och hur det hela kommer att utvecklas vet vi ännu inte. Den ursäkt som Ryssland använder sig av, att det finns stora mängder etniska ryssar i Ukraina, är dock något som fått omvärlden orolig. Ukraina är inte det enda land med en stor rysk befolkning, utan det är tvärtom något som är vanligt i många forna sovjetstater. Ungefär 17% av Ukrainas befolkning är ryssar.

Frågan är då om baltstaterna borde vara oroliga, då de alla har betydande ryska minoriteter. Det gäller då speciellt Lettland, där nära 27% av befolkningen består av ryssar. Alltså en större andel än i Ukraina. Kommer Ryssland därför att försöka sig på samma sak där, det vill säga försöka utså split för att på så sätt invadera en del av landet, under förevändningen att man måste skydda ”ryssar”?

Det är tveksamt, då Lettland är NATO-medlem. USA och Europa har beskyllts för att inte kraftfullt nog markera mot Rysslands förehavanden i Ukraina, men rent krasst så är Ukraina inte medlem av vare sig NATO eller EU. Lettland är däremot medlem i båda. Om Ryssland (= Putin) inte helt förlorat förståndet kommer han därför inte att ge sig på Lettland och övriga baltstater. Det skulle i så fall medföra ett tredje världskrig, eller att både NATO och EU helt förlorade all trovärdighet.

faza657